Situat pe malul drept al raului Douro si la mica distanta de Oceanul Atlantic, Porto sau Oporto, este renumit mai ales pentru celebrele vinuri produse in regiune, insa, si pentru centrul sau istoric care a contribuit la includerea orasului in Patrimoniul Mondial UNESCO inca din 1996. Cu o istorie tumultoasa Porto a reusit sa devina cel mai important centru economic din nord-vestul Portugaliei.
Oras al contrastelor, Porto te poarta intr-o atmosfera boema si viu colorata, cu cladiri imbracate in celebrele azulejos, insa si cu cladiri lasate in paragina. Cu nenumarate obiective turistice, Porto este un oras care merita vizitat in orice perioada a anului. Si, chiar daca este al doilea oras ca marime din Portugalia, un city break este perfect pentru a-l descoperi in intregime.
Iata ce poti sa faci timp de 2 zile in Porto:
Pentru inceput alege un hotel in centrul vechi sau cartierul Ribeira pentru a te afla aproape de mai toate obiectivele, insa si pentru a te bucura de o atmosfera mai vibranta. Noi am ales Porto Royal Bridges si am fost incantati, desi ne-am fi dorit sa-l gasim mai plin de viata.
De la hotel drumurile ne-au dus fara sa vrem la unul dintre cele mai vizitate si autentice locuri din Porto, si anume celebra Gara São Bento.
Situata in Piata Almeida Garret aceasta gara este mai mult decat un loc de unde pleci sau unde ajungi cu trenul. Este o opera de arta datorita celor 20000 de placi ceramice (azulejos) care o decoreaza. Pictate de celebrul pictor al acelor vremuri, Jorge Colaço, acestea infatiseaza, in alb si albastru portughez, diferite episoade din istoria orasului si a Portugaliei: batalii epice, debarcari si incoronari. Asezarea sa nu este o coincidenta, deoarece a fost construita pe ruinele fostei manastiri São Bento do Ave Maria, care va da numele statiei de mai tarziu si care a fost distrusa intr-un incendiu. Arhitectura complexului, care aminteste de garile franceze din prima jumatate a secolului XX, a fost proiectata de José Porto, Marques da Silva.
Dintre toate locurile vizitate pana acum, Porto este orasul cu cele mai multe biserici pe care vrei sa le vizitezi. Asadar, la tot pasul vei da peste biserici mai mult sau mai putin faimoase, insa, cu siguranta, toate la fel de frumoase. Enumar doar cateva la care ne-am si oprit pentru a le admira: Igreja Santo Ildefonso, Igreja dos Clérigos, Capela das Alma, Igreja do Carmo si Sao Francisco.
Si, daca tot suntem la capitolul biserici, nu ai cum sa ratezi Catedrala – Sé do Porto. Situata in varful unei coline si in inima centrului istoric este unul dintre cele mai vechi si mai importante monumente din Portugalia si ofera privelisti impresionante asupra orasului, a raului Douro si a cramelor de vin de pe malul apei. Cladirea, care este un amestec de stiluri arhitecturale, arata ca o fortareata si este foarte aproape de zidurile care protejau odinioara orasul.
Lasa-te purtat de aceste ziduri si vei ajunge la celebrul pod – Ponte Luís I, pe care, iti recomand, sa il strabati, atat pe partea de jos, cat si pe partea superioara. Si, de asemenea, sa il vezi si pe timpul zilei, dar mai ales la apus.
Podul traverseaza raul Douro si conecteaza orasele Porto si Vila Nova de Gaia. A fost numit dupa regele portughez Ludovic I si este unul dintre semnele distinctive ale orasului. Constructia podului a fost supravegheata de inginerul Teofilo Seyring, care lucra pentru grupul Gustave Eiffel. Perfect vizibil din orice parte a portului, este iluminat in mod special pe timp de noapte si ofera locul perfect pentru cele mai frumoase poze.
La capatul celalalt al podului vei descoperi o alta lume, mult mai vibranta si romantica datorita, probabil, celebrelor crame care produc vinul de Porto. Numeroase terase te invita sa le pasesti pragul si sa degusti preparate delicioase, in special pe baza de peste si, bineinteles, sa savurezi licoarea dulce si alcoolizata. Pe langa delicioasele sardine, incearca si celebrul sandwich portughez – francesinha (preparat cu carnati, carne, sunca, branza topita si un sos fierbinte de rosii). Iar delicioasele pastéis de nata te asteapta fierbinti la tot pasul.
Fie ca esti un cunoscator sau doar iti place sa degusti vin la o cina linistita, merita sa cunosti povestea si modul de productie al vinului de Porto. Nu rata, deci, o vizita la una dintre aceste crame. Noi am ales crama Cálem pentru ca, la sfarsitul vizitei pe langa degustarea vinului am avut parte si de un program cu muzica Fado.
O adevarata experienta portugheza am avut la Casa Portuguesa Pastel Bacalhau, unde doua dintre cele mai bune arome traditionale (codul si branza Serra) au dat nastere unui delicios preparat – pastel de bacalhau. Experienta este si mai interesanta daca prindeti si spectacolul de muzica de orga.
De pe aceasta parte a raului puteti sa luati telefericul Gaia pentru a ajunge inapoi in cartierul Ribiera pentru o plimbare pe strazile sale medievale si pitoresti.
Daca timpul va permite merita sa vizitati Palatul Bursei de Valori (Palacio da Bolsa), Libraria Lello (pentru care va recomand sa va planuiti vizita, intrucat coada poate fi destul de mare), si sa urcati cele 240 de trepte pana in varful Turnului Clérigos, pentru uimitoarea sa panorama.
Porto este o aventura de arome si culoare.
Daca si tu ai fost in Porto, lasa-mi in comentarii ce ti-a placut cel mai mult sau daca ai o recomandare.